Traumer kan have en dybtgående indvirkning på vores adfærd og reaktioner i et parforhold. Selvom de måske ikke altid er åbenlyse, kan uforløste traumer påvirke, hvordan vi interagerer med vores partner, og hvordan vi håndterer konflikter og følelser. Og på den måde kan vores tidligere oplevelser og historie komme til at spille en stor rolle i vores parforhold.
Traumer opstår ofte som følge af alvorlige eller gentagne negative oplevelser, der kan efterlade dybe følelsesmæssige ar. Disse oplevelser kan være fra barndommen, tidligere forhold eller andre livssituationer, hvor man har følt sig magtesløs, sårbar eller truet. Når disse traumer ikke er blevet bearbejdet, kan de fortsætte med at påvirke os på måder, vi måske ikke er helt bevidste om.
Vi bringer vores traumer og forsvarsmekanismer ind i vores parforhold
En af de mest almindelige måder, hvorpå traumer påvirker vores adfærd, er gennem udviklingen af forsvarsmekanismer. Disse mekanismer fungerer som en måde at beskytte os mod den smerte eller det ubehag, som traumet har efterladt. Nogle af de mest almindelige forsvarsmekanismer i parforhold inkluderer:
Emotionel tilbagetrækning: Dette kan forekomme, når man har oplevet traumer, der gør en bange for følelsesmæssig nærhed. For at beskytte sig selv kan man trække sig følelsesmæssigt væk fra sin partner, hvilket kan skabe distance i forholdet.
Projektion: Her kan man ubevidst tilskrive sine egne uønskede følelser eller oplevelser til sin partner. For eksempel kan en person, der har oplevet svigt tidligere i livet, blive tilbøjelig til at mistænke sin partner for utroskab, selvom der ikke er nogen reel grund.
Kontrolbehov: Efter at have oplevet traumer, kan nogle mennesker udvikle et stærkt behov for at kontrollere deres omgivelser og relationer som en måde at skabe en følelse af sikkerhed. Dette kan udmønte sig i forsøg på at kontrollere partnerens adfærd eller beslutninger, hvilket kan føre til konflikter.
I et parforhold kan uforløste traumer være med til at sætte dagsorden for dine reaktioner parforholdet og vil typiske manifestere sig som en række forskellige reaktioner, såsom:
Overreaktioner på små konflikter: Selv mindre uenigheder kan udløse stærke følelser, som i virkeligheden er bundet til gamle traumer. For eksempel kan et skænderi om noget banalt føre til en følelse af overvældende frygt for at blive forladt, hvis man tidligere har oplevet svigt.
Tillidsproblemer: Traumer kan skabe en vedvarende følelse af mistillid, selv over for en kærlig partner. Dette kan føre til jalousi, behov for konstant bekræftelse, eller frygt for at blive snydt eller forladt.
Undvigelse eller tilbagetrækning: For nogle kan traumer føre til en tendens til at undgå konflikt eller lukke ned følelsesmæssigt for at beskytte sig selv. Dette kan skabe afstand i forholdet og gøre det svært at løse problemer eller opbygge en dyb forbindelse.
Forstå, anerkend og bearbejd dine trauma – til glæde for dig selv og dit parforhold
Traumer kan dermed komme til at sætte dagsorden for, hvordan vi reagerer i parforhold. MEN det håbefulde er, at traumerne ikke behøver at definere jeres relation på den lange bane. Hvis I arbejder med og bearbejder jeres traumer, vil jeres parforhold profitere af dette og I vil dermed kunne skabe et sundere og mere harmonisk parforhold.
Det kræver ofte en individuel indsats at bearbejde sine traumer – og ikke mindst forståelse og indføling for hvorfor og hvordan dine oplevelser stadig påvirker dig. Det første skridt mod at håndtere de traumer, der påvirker parforholdet, er at I hver især anerkender og tager ejerskab for jeres egne traumer. Dvs. bliver opmærksomme på og erkender, at jeres reaktioner kan være forbundet med tidligere oplevelser.
Afhængig af traumernes karakter vil psykoterapi ofte være et vigtigt redskab ift. at forstå, anerkende og bearbejde de personlige traumer. En terapeut kan således hjælpe med at afdække dybtliggende mønstre og tilbyde hjælp til at bearbejde følelser og reaktioner, der opstår som følge af traumerne. Enten som del af et individuelt terapiforløb eller som del af et parterapeutisk forløb.
Indsigten i hvordan traumatiske oplevelser fra fortiden påvirker dig og din adfærd i nutiden, er ofte en betydningsfuld indsigt at få – men kan også være ganske sårbart at dele med din partner. Måske har du i første omgang brug for at integrere og give disse sider i dig selv forståelse og omsorg. Men finder du på tidspunkt modet til at dele dine indsigter om dig selv med din partner, kan det skabe afgørende forandringer i jeres relation.
Ved at dele dine traumer og forklare, hvordan disse påvirker din adfærd, kan I skabe en dybere forståelse og empati gensidigt i jeres forhold. Dette kræver som sagt mod og tillid, men kan samtidig også styrke båndet mellem jer og medvirke til at skabe et støttende og kærlig relation.
Arbejdet med Traumer i Parforholdet
At arbejde med traumer i parforholdet kræver tålmodighed, empati og en villighed til at engagere sig i en helingsproces. Her er nogle strategier, der kan hjælpe med at bryde gamle mønstre og skabe et mere sundt og balanceret forhold:
Selvbevidsthed: I må hver især arbejde på at blive mere bevidste om deres egne følelser, reaktioner og adfærdsmønstre. Dette indebærer at identificere, hvornår en reaktion er uforholdsmæssig eller knyttet til gamle traumer snarere end den nuværende situation.
Skab et trygt rum: Det er afgørende at skabe et trygt og støttende miljø, hvor I begge føler jer sikre på at udtrykke deres følelser og bekymringer uden frygt for fordømmelse eller afvisning.
Bevar en åben dialog: Regelmæssig og åben kommunikation er nøglen. I må derfor øve jer i at tale ærligt om deres følelser, inklusive dem, der stammer fra traumer. Dette kan hjælpe med at afmystificere og forstå de reaktioner, der måske ellers ville føre til misforståelser.
Søg professionel hjælp: Som allerede nævnt, kan traumer være så dybtliggende, at støtte fra en professionel psykoterapeut kan være en god ide. En terapeut kan hjælpe dig med at bearbejde traumer, og give jer begge værktøjer til at håndtere udfordringerne i deres parforhold.
At Heale Sammen
Helingsprocessen er en rejse, I kan tage sammen som par. Når I begge er engageret i at forstå og bearbejde de traumer, der påvirker forholdet, kan det føre til en stærkere og mere modstandsdygtig relation. Det er ikke en let rejse, men det er en, der kan føre til dybere kærlighed og gensidig respekt.
Traumer behøver ikke at diktere, hvordan vi lever vores liv eller elsker vores partner. Med tid, indsats og den rette støtte kan I transformere de mønstre, der har været formet af traumer, til sundere og mere positive måder at relatere til hinanden på. Par, der arbejder sammen om at forstå og bearbejde traumer, kan skabe et fundament af tillid og kærlighed, så I sammen kan modstå livets udfordringer.
Kærlig hilsen Mette
Er du blevet nysgerrig og har lyst til at læse mere om traumer, kan jeg bl.a. anbefale dig at læse følgende udgivelse:
Peter A. Levine: Traume og hukommelse – Hjerne og krop i søgen efter den levende fortid
Du finder link til bogen her Link til litteratur