Hvem er de nære relationer i dit liv? – og hvilke gode oplevelser har du haft for nylig?
Jeg var til koncert med Marie Key i aftes sammen med en kær veninde. Og i dag mærker jeg en tydelig følelse af glæde og taknemmelighed. Der er blevet fyldt lidt på min ”tank” med positive oplevelser og min ”tank”, som handler om samvær med en tæt og betydningsfuld relation i aftes.
Jeg tænker, at mange kan genkende disse følelser i samværet med kære relationer og i forbindelse med dejlige oplevelser. Og det er faktisk ikke det rene pjat, når vi mærker sådanne følelser. Det er der nemlig forsket i inden for det psykologiske felt.
Lykkeforskning og positiv psykologi fokuserer således på de faktorer, der bidrager til menneskelig trivsel og det gode liv. Især stærke relationer, gode oplevelser og oplevelsen af meningsfuldhed i vores liv, spiller en stor rolle ift. oplevelsen af lykke, oplevelsen af meningsfuld i livet og ift. at skabe det gode liv. Og netop det, handler dette indlæg om.
Relationernes betydning for trivsel, det gode liv og følelsen af lykke
Når det gælder relationer, er der flere elementer, der er særligt vigtige for at fremme lykke og trivsel. Undersøgelser viser, at nære relationer – især dem med venner, familie og partnere – er de nok mest betydningsfulde faktorer for langvarig lykke. Mennesker, der oplever støtte, kærlighed og følelsesmæssig nærhed, har ofte højere trivsel. Og nyere forskning viser tilmed, at mennesker, der har sådan type relationer i sit liv, ofte lever længere.
Det handler dog ikke om antallet af relationer, men i særdeleshed om kvaliteten af relationerne i vores liv. De værdifulde relationer er kendetegnet ved tillid, åbenhed, støtte og følelsen af, at man kan være sig selv. Og så er et begreb som autenticitet i vores relationer også centralt. Autenticitet indebærer, at vi kan dele både de positive og negative sider af livet. Ægte forbindelse og nærhed opstår, når vi tør være sårbare og ærlige om, hvordan vi ægte har det og at vi bliver mødt kærligt med det.
Derudover gælder det også for de betydningsfulde relationer, at konflikter vil være der – og det er kun naturligt. Konflikter og uoverensstemmelser er altså en naturlig del af alle relationer og behøver ikke at være negative. Det er derimod i måden, vi håndterer konflikterne på, som gør, at vi potentielt kan udvikle større forståelse og dybde i vores relationer.
Relationer og meningsfuldhed
Oplevelsen af meningsfuldhed opstår ofte i relation til mennesker vi er tæt på, hvor vi føler os set, hørt og værdsat eller hvor vi føler os betydningsfulde ift. andre. Positiv psykologi peger på, at oplevelsen af meningsfuldhed ofte forstærkes, når vi giver til andre og når vi lytter til og er til stede for andre. Det skaber en følelse af samhørighed og personlig vækst for os selv og for den anden
At indgå i tætte relationer bidrager til følelsen af at være forbundet, værdifuld og engagement i noget større end en selv. Mange kender måske netop denne følelse i relation til det at få børn, og det at være betydningsfuld voksen i sine børns liv og opvækst. Men følelsen kan også opstå i relation til ens partner eller i de stærke venskaber.
At gøre en forskel for andre bidrager ligeledes til oplevelsen af meningsfuldhed
Oplevelsen af meningsfuldhed kan også opstå ift. at gøre en forskel for mennesker som ikke er tæt på – fx gennem frivilligt arbejde for udsatte grupper af mennesker. Også her vil det at engagere sig i noget større end sig selv bidrage til oplevelsen af at være værdifuld og en oplevelse af meningsfuldhed.
Der er altså en tæt sammenhæng mellem oplevelsen af meningsfuldhed i vores liv, når vi indgår i tætte relationer og/ eller gør en forskel for andre mennesker i det hele taget.
Positive oplevelser
At skabe og dele positive oplevelser med andre kan styrke relationerne og forøge oplevelsen af lykke. Når vi engagerer os i fælles aktiviteter som musikoplevelser, rejser, fælles projekter eller nye oplevelser, bidrager det ofte til at skabe en stærk positiv tilknytning.
Musikoplevelser sammen med andre har i særdeleshed en unik evne til at skabe samhørighed og styrke sociale bånd. Fra et positivt psykologisk perspektiv kan musik være et kraftfuldt redskab til at fremme trivsel, skabe glæde og forstærke følelsen af fællesskab.
At opleve musik sammen kan skabe en flow-tilstand, hvor vi mister tidsfornemmelsen og bare er til stede i nuet. Dette er ofte forbundet med dyb nydelse og en fornemmelse af at være i samklang med både musikken og de mennesker, som vi får musikoplevelsen med.
Musik påvirker vores hjerne og følelser på måder, der kan skabe en oplevelse af synkronisering og samhørighed. Når vi synger, danser eller lytter til musik sammen, udløses hormoner som oxytocin, der fremmer tillid og tilknytning. Det kan skabe en dybere følelse af forbindelse med dem, vi deler oplevelsen med.
I musikken udtrykkes følelser, som måske spot-on beskriver det sådan, som vi har det, eller rammer følelser, som kan være svære at sætte ord på. På den måde får vi adgang til disse følelser. Og hvis vi oplever musikken sammen med en anden, fx vores partner, kan musikoplevelsen bidrage til at skabe en fælles glæde, forståelse og empati for hinanden. På den måde kan musik og fælles musikoplevelser også hjælpe par til at få adgang til følelser, de måske har vanskeligt ved at udtrykke på andre måder.
De gode oplevelser (musikoplevelser i særdeleshed) sammen med andre bidrager altså i høj grad til at skabe trivsel, velvære og en følelse af lykke i vores liv.
Så godt nok er jeg lidt træt i dag ovenpå en aften med koncert og fadøl. Men også fyldt op på tanken af velvære, glæde- og lykkebarometret. Og derudover kan jeg VARMT anbefale at lytte til Marie Keys nyeste udgivelse ”På vej hjem”!
Nuancerne i Positiv psykologi
Jeg synes det giver mening kort at skrive om Positiv psykologi som en disciplin indenfor psykologien i mit indlæg her. Det er nemlig en almindelig misforståelse, at positiv psykologi handler om, at vi altid skal være positive. Det er imidlertid ikke tilfældet. Positiv psykologi fokuserer på hvordan vi kan skabe balance, trivsel og meningsfuldhed i livet, hvilket også inkluderer at rumme og acceptere de svære følelser.
At rumme de svære følelser, som vrede, tristhed eller angst, er en del af en sund følelsesmæssig balance. Accept og forståelse af hele det følelsesmæssige spektrum fører til større psykisk robusthed og ægte trivsel – også i den positive psykologis forståelse.
Psykologi handler dermed ikke om at undgå negativitet eller ubehagelige følelser, men derimod om at kunne navigere i hele følelsesregistret og finde måder at skabe mening og trivsel – både i de gode tider og i de mere udfordrende perioder. Og her spiller de nære relationer, at gøre en forskel for andre, at dele positive oplevelser, og at engagere sig aktivt i hinandens liv en afgørende rolle.
Kærlig hilsen Mette
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Er du blevet nysgerrig og har du fået lyst til at vide mere om Positiv psykologi og om hvordan vi kan opnå større trivsel, glæde og lykke i livet? Så findes der en fin lille introduktion til emnet i Tænkepauser-serien nemlig:
Hans Henrik Knoop: ”Positiv Psykologi”
Du finder link til bogen her link til at købe bogen
Hvis du har lyst til at dykke mere ned i emnet, kan jeg anbefale følgende bog:
En antologi redigeret af Nørby, Simon Nørby og Anders Myszak: ”Positiv psykologi – en introduktion til videnskaben om velvære og optimale processer”.
Du finder link til bogen her link til at købe bogen her
Du finder link til at bogen her link til at låne bogen her